Ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στην πλατεία της Παιανίας. Κτίστηκε από λαϊκούς τεχνίτες (1902-1905) και αγιογραφήθηκε εξ ολοκλήρου από τον Φώτη Κόντογλου και τους μαθητές του, Ιωάννη Τερζή και Βασίλειο Μπρούσαλη, πριν και μετά την κατοχή (1939-1956). Τα έξοδα της ανέγερσης και αγιογράφησης καλύφθηκαν από τους κατοίκους της Παιανίας.

Η αγιογράφηση, που απλώνεται σ'ολόκληρο το εσωτερικό του ναού άρχισε ένα χρόνο πριν από τον πόλεμο και συνεχίστηκε μετά την απελευθέρωση.

Σχετικά με την εικονογράφηση υπάρχουν επιγραφές πληροφοριακές του ίδιου του Κόντογλου και των βοηθών του. Η επικρατέστερη από αυτές γράφει: Δια χειρός Φωτίου Κόντογλου εκ Κυδωνιών Μ.Ασίας. Υπογράφει τις περισσότερες ο ίδιος (χειρ Φωτίου Κόντογλου).

Στην αγιογράφηση του ναού ακολουθεί την γνωστή Βυζαντινή και μεταβυζαντινή παράδοση σχετικά με την διάταξη των εικόνων. Τα χρώματα που χρησιμοποιεί είναι λίγα και έντονα. Υπάρχει ενότητα χρωμάτων καθώς δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

 

Οι πληροφορίες για τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παιανίας προέρχονται απο το βιβλίο "Παναγία, Η Κυρία των Αγγέλων - Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Παιανίας" που είναι έκδοση του Δημοσθένειου Ενιαίου Λυκείου Παιανίας και του Δήμου Παιανίας το σχολικό έτος 2004-2005.

Πρόσθετες πληροφορίες