Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης

Διεύθυνση: Αναπαύσεως 14 Α΄ - 19002 Παιανία

Τηλ.: 210-66.44.574   -   210-66.422.285
Τηλ. (και Φαξ) :
2
10.66.43.854

Ιστοσελίδα: http://www.euarce.com/

 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης συνιστά επίσημη και καταξιωμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Δικτύου των Οργανώσεων για την Ενωμένη Ευρώπη, αναγνωρισμένο από την Επιτροπή ΜΚΟ του Υπυργείου Εξωτερικών. Το έργο του ετέλεσε κατά καιρούς υπό την αιγίδα του ελληνικού κράτους καθώς επίσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος. Οι δημοσιογραφικές εκδόσεις του έλαβαν την αναγνώριση του Υπουργείου Τύπου και οι λεξικογραφικές εκδόσεις του εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εθν.Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σήμερα τοΕυρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης αντιπροσωπεύεται διεθνώς και έχει δραστήριο παράρτημα στη Νέα Υόρκη.

Η εγκατάστασή του στην Παιανία περιλαμβάνει τμήματα Πινακοθήκης με 1,000 περίπου έργα, Βιβλιοθήκης με 7,000 τίτλους, Φωτοθήκης με 7,000 φωτογραφίες, και Ιστορικής-Λογοτεχνικής-Λαογραφικής-Καλλιτεχνικής και Φιλοτελικής Αρχειοθήκης.

Το παρεκκλήσι του, τιμώμενο στο όνομα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ιστορήθηκε από τους αγιογράφους Θεόδωρο Δρίτσα και Τάσο Λουκά, ευλογήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάχη Βαρθολομαίο και εγκαινιάσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.

Το Κέντρο διοικείται από πενταμελές αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο και το μορφωτικό πρόγραμμά του καθορίζεται από ειδική Επιστημονική Επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ.Γιάννη Φίλη, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Sgerbrooke του Καναδά κ.Κωνσταντίνο Λαγούρο, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ κ.Νίκο Γιαννουκάκη, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Drexel των Η.Π.Α. κ. Robert Zaller, τον καθηγητή του ΠανεπιστημίουPozman της Πολωνίας κ.Wlodzimiers Kaczocha, την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης κ.Acarculd Rao Shantha και τον πρώην καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.Εμμανουήλ Χατζημάρκο.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο που εκδόθηκε από τον Σύλλογο Επαγγελματιών της Παιανίας.

Σπήλαιο "Κουτούκι"

 

Το Σπήλαιο "Κουτούκι" είναι το μεγαλύτερο και το ωραιότερο από τα εξήντα (60) περίπου σπήλαια της Αττικής. Βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές του κυρίως ορεινού όγκου του Υμηττού, σε υψόμετρο 510 μέτρων, και υπάγεται στον Δήμο Παιανίας. Πρώτος εξερευνητής του Σπηλαίου θεωρείται ο δημοσιογράφος Δ. Χατζόπουλος, ο οποίος, με τη βοήθεια των κατοίκων της περιοχής, πραγματοποίησε την πρώτη κάθοδο από την φυσική είσοδο του σπηλαίου, όπου προηγουμένως είχε πέσει ένα κατσίκι. Ακολούθησαν πολλές επισκέψεις διαφόρων ομάδων φυσιολατρών, με σημαντικότερη εκείνη του Γιάννη και της Άννας Πετροχείλου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας το 1954, που έκαναν και τη χαρτογράφησή του.

 

 lemonwood

Το Σπήλαιο εντάσσεται στο υπόγειο καρστικό συστημα του Υμηττου. Η δημιουργια του οφειλεται στην υψηλη διαλυτοτητα των ασβεστολιθων στο νερο της βροχης. Αυτό είναι και η πρωταρχική αιτία γενέσεως των Σπηλαίων. Έτσι έχει δημιουργηθεί και το μεγαλύτερο μέρος του Σπηλαίου της Παιανίας, με πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο, με ποικιλίες σταλακτιτικών σχηματισμών και υποβλητική ατμόσφαιρα, στοιχεία που ώθησαν στο να δοθούν διάφορα ονόματα στις αίθουσες, τους εξώστες, τις πλατείες και τους διαδρόμους. Την "Ολυμπιακή Δάδα" μπορούμε να διακρίνουμε, "Βωμούς", "Κοράλλια", ένα "Αρμόνιο", και τον "Κόκκινο Καταρράκτη" από τα οξείδια του σιδηρού που διεισδύουν στο εσωτερικό του σπήλαιο μαζί με το νερό από την επιφάνεια του εδάφους.

      

 

 elephant

statue

 horse

Ένα ελεφαντάκι

Το άγαλμα της Ελευθερίας

Ένα αλογάκι

 

Το "Κουτούκι" είναι σπηλαιοβάραθρο με κατακόρυφο ύψος 38,5μ. και μήκος διαδρόμων 350μ. περίπου. Ο τεράστιος κεντρικός θάλαμος, διαστάσεων 60 x 60 μ. χωρίζεται με σταλαγμίτες, σταλακτίτες και κολώνες σε άλλους μικρότερους. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του είναι 17oC. Σήμερα η επίσκεψη γίνεται από τεχνητή είσοδο που κατασκευάστηκε για την διευκόλυνση της πρόσβασης, στα πλαίσια της τουριστικής αξιοποίησης που έγινε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) την τετραετία 1963 - 1967.

                        

piza

lion

Ο Πύργος της Πίζας

Ένας δράκος

 

Πρόσφατα, το Σπήλαιο περιήλθε στο Υπουργείο  Πολιτισμού, το οποίο στοχεύει στην πλήρη ανάπλαση του χώρου, στην αποκατάσταση του εσωτερικού και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του με την συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας.

Ύστερα από κατάλληλες περιβαλλοντολογικές μελέτες, το πράσινο φύκος που επικαλύπτει τους σταλακτίτες και επιβαρύνει το σπήλαιο θα απομακρυνθεί και θα αλλάξει ο φωτισμός που μέχρι σήμερα το προκαλούσε. Σύντομα ελπίζουμε ότι και στο έξω χώρο θα λειτουργήσει εκτός από το καφενείο και αίθουσα προβολών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα Σπήλαια, τα οποία δεν αποτελούν μόνο αξιοθέατα φυσικά μνημεία, αλλά και αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, και προστατεύονται από τον Αρχαιολογικό Νόμο.

Ας προστατέψουμε τα Σπήλαια, είναι πολιτισμός!

Οι πληροφορίες προέρχονται απο το βιβλίο "ΠΑΙΑΝΙΑ - το Σπήλαιο Κουτούκι", που εκδόθηκε στη σειρά ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο του 2000.

Λαογραφικό Μουσείο Πηλιούνη

 

Διεύθυνση: Διαδ. Κων/νου 24

Τηλέφωνο :2106644617

 

Το Λαογραφικό Μουσείο Αλέξανδρου Πηλιούνη, αποτελεί σήμερα διαμορφωμένο χώρο συλλογής  έργων κυρίως της μεσογείτικης αττικής λαογραφίας των τελευταίων αιώνων, και συγκροτήθηκε από τον ίδιο τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη, τον Αλέξανδρο Πηλιούνη, γόνο παλαιάς  αγροτικής οικογένειας γεωκτημόνων της Παιανίας.

Το Μουσείο ευρίσκεται σε κεντρικό τμήμα της πόλης, στην οδό Διαδόχου Κωνσταντίνου 24, κοντά στο "παληό χωριό", και περιλαμβάνει δενδροφυτεμένο κήπο τριάμιση στρεμμάτων, συντηρημένα πετρόκτιστα κτίσματα της αγροτικής οικονομίας του προπερασμένου αιώνα, συντηρημένα, επίσης πετρόκτιστα, κτίσματα νεώτερης κατοικίας, κτίσμα προσκυνηταρίου και ναϊδρίου τιμώμενου την εορτή της Αγίας Ζώνης. Όλοι οι χώροι αποτελούν ευρύχωρα εκθετήρια με χιλιάδες εκθέματα που αφορούν σε οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, έργα της υφαντικής ενδυματολογίας και κεντητικής οικοτεχνίας, ιστορικά οικοδομικά μέλη-αποσπάσματα παλαιού αρχιτεκτονικού υλικού, έργα οικιακής διακόσμησης και έργα ζωγραφικής, ανάμεσα στα οποία πίνακες του Θεόφιλου, αλλά και έργα της δυτικής τέχνης του 16ου-17ου αιώνα, της σχολής "Ραφαέλλο", κτλ.

Το Μουσείο Πηλιούνη φιλοξενεί συχνά σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί χώρο διαρκών εκπαιδευτικών επισκέψεων των σχολείων.

 

Δημοσθένειος βιβλιοθήκη του Δήμου Παιανίας

 

Διεύθυνση: Πλ. Δημοσθένους, 190 02 Παιανία

Τηλέφωνο- Fax.: 210-6646575

Ιστοσελίδα:   http://users.otenet.gr/~dbdp/

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  dbdp@otenet.gr

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη βιβλιοθήκη:

Ο βασικός στόχος της βιβλιοθήκης είναι η κάλυψη των πληροφοριακών αναγκών των δημοτών της Παιανίας, η υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου, η ανάπτυξη και η καλλιέργεια της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας και γενικότερα η πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Παιανίας.

Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική.

Το υλικό της διατίθεται για επιτόπια χρήση ή για εξωτερικό δανεισμό.

Δικαίωμα εξωτερικού δανεισμού έχουν οι χρήστες που είναι κάτοχοι της κάρτας μέλους της βιβλιοθήκης την οποία αποκτούν επιδεικνύοντας την αστυνομική ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο πιστοποίησης ταυτότητας (διαβατήριο κ.τ.λ.) του ιδίου ή του κηδεμόνα τους.

Η Δημοσθένειος Βιβλιοθήκη παρέχει τις υπηρεσίες της σε όλους δωρεάν.

 

  Θεματικές Ενότητες

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει περίπου 6.000 τίτλους βιβλίων και αναφέρεται στους παρακάτω τομείς της γνώσης ως εξής:

Φιλοσοφία  Ψυχολογία 

 Διαμορφώνεται σταδιακά σώμα βιβλίων ψυχολογικής συμβουλευτικής, κυρίως  για τα προβλήματα της οικογένειας.

Θρησκείες  Θεολογία 

Με μια συλλογή τίτλων που αφορούν θρησκευτικά θέματα καθώς και τα Αγιολογικά κείμενα.

Κοινωνικές Επιστήμες

 Υλικό που καλύπτει τις πολιτικές επιστήμες, Δίκαιο, οικονομία κλπ.

Θετικές και Εφαρμοσμένες

Επιστήμες

Τίτλοι που αναφέρονται στην φυσική, τα μαθηματικά, την χημεία, βιολογία κλπ. Επίσης υπάρχει η πλήρης σειρά των εκδόσεων "ΚΑΤΟΠΤΡΟ".

Τέχνη

 Μικρή συλλογή υλικού που αφορά τον χώρο της τέχνης "Ελληνική Τέχνη" της Εκδοτικής Αθηνών.

Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία

Μια αρκετά μεγάλη συλλογή παλαιών τίτλων που καλύπτουν τα αρχαία ελληνικά κείμενα. "Βιβλιοθήκη των Ελλήνων" του Ελληνικού Εκδοτικού Οργανισμού καθώς και "Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς" των εκδόσεων Ζαχαρόπουλος.

Σύγχρονη Λογοτεχνία 

Μια πλούσια συλλογή σύγχρονων τίτλων (Ελληνική και παγκόσμια ποίηση, θεατρικά έργα, δοκίμιο, μυθιστόρημα και διήγημα.)

Ιστορία 

Υλικό που καλύπτει την ελληνική και παγκόσμια ιστορία. "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" της Εκδοτικής Αθηνών. "Ιστορικό Λεύκωμα", απομνημονεύματα, βιογραφίες ιστορικών προσώπων, περιηγητικά κείμενα. Η συλλογή μας διαθέτει πολλούς τίτλους που αναφέρονται στην ιστορία της Παιανίας και της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων π.χ. "Ιστορία της Παιανίας" του Γ.Δ. Χατζησωτηρίου, "Λεύκωμα της Παιανίας" κλπ.

Παιδική Λογοτεχνία

Με μια πλούσια συλλογή τίτλων που καλύπτουν όλα τα θέματα και αφορούν παιδιά από την νηπιακή ηλικία έως και την εφηβική.

Πληροφοριακό Υλικό 

Περιλαμβάνει εγκυκλοπαίδειες και λεξικά όπως "Πάπυρος Larousse, The New Carxon Encyclopedia, Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια της Εκδοτικής Αθηνών, Νέο Ελληνικό Λεξικό του Εμ. Κριαρά, σειρά Ελληνικής πεζογραφίας, Ελληνική ποίηση και Ευρωπαϊκά Γράμματα των εκδόσεων Σοκόλη κλπ.

Επιπλέον η Βιβλιοθήκη έχει την δυνατότητα  αναζήτησης πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου (Internet) και πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων.

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από την ιστοσελίδα της Δημοσθενείου Βιβλιοθήκης Παιανίας στο  http://users.otenet.gr/~dbdp/

Λαογραφικό Μουσείο του Λυκείου Ελληνίδων Παιανίας

Διεύθυνση: Σπ. Η. Παπαγεωργίου 9

Τηλέφωνο: 210-6645557

Fax: 210-6645557

Το "Λύκειο των Ελληνίδων" είναι ένας ζωντανός γυναικείος οργανισμός που αγκαλιάζει πολλούς τομείς της εθνικής και κοινωνικής μας ζωής. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1910 από την αείμνηστη Καλλιρόη Παρρέν, πρωτοπόρο της Ελληνικής Γυναικείας Κίνησης.

Σκοποί του Λυκείου είναι:

1. η διάσωση, συγκέντρωση, μελέτη, ζωογόνηση και αξιοποίηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων και όλων γενικά των εκδηλώσεων του παραδοσιακού μας πολιτισμού.

2. η εξύψωση της θέσης της Ελληνίδας και

3. η διαφώτιση της Ελληνίδας μητέρας σχετικά με τα καθήκοντα και τον προορισμός της και την ηθική συμπαράσταση και προστασία της μητέρας και του παιδιού. 

Το "Λύκειο των Ελληνίδων", από τον πρώτο καιρό της ίδρυσής του, ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την συγκέντρωση των ελληνικών χορών και της λαϊκής μουσικής και σχημάτισε πλουσιώτατη συλλογή εθνικών ενδυμασιών, έτσι που σημείωσε σταθμό στα χρονικά της πατρίδας μας.

Σκοπός του "Λυκείου των Ελληνίδων", όπως και του παραρτήματος της Παιανίας, είναι να ενώσει τα παραδοσιακά στοιχεία με τον σύγχρονο κόσμο.

Το "Λύκειο των Ελληνίδων Παιανίας" ιδρύθηκε τον Μάιο του 1985 και από τότε τιμά, όσο μπορεί καλύτερα, τον τόπο και τους ανθρώπους του.

 

Οι πληροφορίες προέρχονται απο το περιοδικό "Ο Ρόδακας", τεύχος 1ο,  που εκδόθηκε από το Λύκειο των  Ελληνίδων Παιανίας τα Χριστούγεννα 1990.

 

Στο "Λύκειο των Ελληνίδων" Παιανίας λειτουργούν τμήματα Χορού, Χορωδίας, Λαϊκής Ενδυμασίας, Οικοτεχνίας και Λαογραφικού Μουσείου.

Πρόσθετες πληροφορίες