COMENIUS

Ο Comenius ήταν φιλόσοφος του 17ου αιώνα από τη Μοραβία, εκτιμούσε ότι το σχολείο έπρεπε να ανοιχτεί στον εξωτερικό κόσμο. Η διεύρυνση των οριζόντων είναι η κύρια πρόκληση της εποχής μας. Η Ευρωπαϊκή συνεργασία φέρνει νέα πνοή στα σχολεία, νέες ιδέες. Προτείνεται η σελίδα για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών που υποβάλλουν προγράμματα όπου αναλύονται οι στόχοι και οι επιμέρους δράσεις του Comenius.

comenius

Η ενέργεια COMENIUS υποδιαιρείται σε τρεις επιμέρους ενέργειες:

COMENIUS 1: Συμπράξεις Σχολικών Ιδρυμάτων.

Η ενέργεια COMENIUS 1 συμβάλλει στην επίτευξη των γενικών στόχων του COMENIUS ενισχύοντας διακρατικές συμπράξεις σχολικών ιδρυμάτων. Κάθε σύμπραξη υλοποιεί ένα σχέδιο διακρατικής συνεργασίας στο πλαίσιο του Σχεδίου COMENIUS κάθε συμμετέχοντος σχολικού ιδρύματος. Στο πλαίσιο της ενέργειας COMENIUS 1, τα σχολικά ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν υποψηφιότητα για οικονομική ενίσχυση σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες σχεδίων:- Σχέδια COMENIUS για σχολικά ιδρύματα- Σχέδια COMENIUS για εκμάθηση γλωσσών - Σχέδια COMENIUS για ανάπτυξη σχολικών ιδρυμάτων.

COMENIUS 2: Κατάρτιση Εκπαιδευτικού Προσωπικού Σχολικών Ιδρυμάτων

COMENIUS 3: Δημιουργία Δικτύων

Η ενέργεια COMENIUS 3 ενθαρρύνει τη δικτύωση σχεδίων COMENIUS τα οποία μελετούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με στόχο την προαγωγή της ευρωπαϊκής συνεργασίας και των καινοτομιών στη σχολική εκπαίδευση σε διάφορους θεματικούς τομείς.

Το πρόγραμμα Μελέτη - Προστασία - Αξιοποίηση Σπηλαίων εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - Comenius 3., ξεκίνησε το σχολικό έτος 1997-1998 και ολοκληρώθηκε το σχολικό έτος 1998-1999.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν και συνεργάζονταν τα σχολεία:

         Σχολείο                          Χώρα                                    
Instituto Magistrale "G.Verga" di Modica Sicily - Italy
Instituto Tecnico per geometri "R. Gagliardi" di Ragusa Sicily - Italy
Escola basico a secundaria "Lucinda Andrade" di S?o Vicente Madeira - Portugal
Δημοσθένειο Ενιαίο Λύκειο Παιανίας Παιανία -Ελλάδα

Οι δραστηριότητες του προγράμματος αυτού ήταν:

  • Visita  di studio 19-26 Ottobre 1997 ? S?o Vicente ~ Madeira

  • Visita di studio 25 Aprile-2 Maggio 1998 ? Ragusa ~ Sicilia

  • Visit study of partners 25-29 April 1999 ? Athens ~ Greece

    • Μελέτη, Αξιοποίηση και Προστασία Σπηλαίων

      • Δημιουργία σταλακτιτών και σταλαγμιτών

      • Είδη σταλακτιτών - σταλαγμιτών

Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές συμμετείχαν σε επισκέψεις, μελέτη και φωτογράφηση του σπηλαίου Παιανίας, καθώς και του Σπηλαίου των Λιμνών στα Καλάβρυτα. Κατά την διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης έλαβαν μέρος σε δραστηριότητες του Κ.Π.Ε. Κλειτορίας που περιελάμβαναν μετρήσεις, καταγραφές και παρουσιάσεις των εργασιών  των μαθητών σχετικές με τα νερά της περιοχής. Η εργασία των μαθητών επιβραβεύτηκε από το Κ.Π.Ε. για την πρωτοτυπία της παρουσίασης. Κατά την γεωλογική μελέτη των σπηλαίων της Ελλάδας έγινε επεξεργασία της υπάρχουσας βιβλιογραφίας καθώς και παρακολούθηση ενημερωτικής ημερίδας από γεωλόγο του Ι.Γ.Μ.Ε. και την Εφορεία Παλαιοντολογίας και Σπηλαιολογίας του ΥΠ.Πολιτισμού.

Ακολούθησε μελέτη και ταξινόμηση των σταλακτιτών και σταλαγμιτών που απαντώνται στα σπήλαια αφού έγινε χρήση πηγών από το Διαδύκτιο. Οι αναφορές των σπηλαίων στην ποίηση, ιστορία, λαογραφία της Ελλάδας αποτέλεσαν το τελικό στάδιο της εργασίας. Η συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά Σχολεία με την ανταλλαγή εμπειριών εμπλούτισε τις γνώσεις τόσο των καθηγητών όσο και των μαθητών σχετικά με τα σπήλαια.  

Η εργασία καταγράφηκε σε τρεις (3) δίγλωσσες ετήσιες εκδόσεις που επιμελήθηκαν οι μαθητές μαζί με τις καθηγήτριες τους, οι οποίες μάλιστα επιβραβεύτηκαν από την σύμβουλο των Αγγλικών κ. Διαμαντίδου  Αγγελική .Επίσης έγινε ανταλλαγή με αντίστοιχες εκδόσεις των Σικελών και των Πορτογάλων, οι οποίοι μας φιλοξένησαν και φιλοξενήθηκαν από εμάς στην πατρίδα μας.                           

Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν οι παρακάτω καθηγητές:

Διευθύντρια

Αλεξάνδρα Σταύρου

Υπεύθυνες Καθηγήτριες

Ζωγράφου Παναγιώτα
Λιαναντωνάκη Ελένη
Τσακαλούδη Αναστασία                   

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου περιλάμβανε τους εξής μαθητές:

Ανδρέου Σταματίνα, Αντωνόπουλο Αθανάσιο, Αντωνοπούλου Μαρία, Αργυρόπουλο Κίμωνα, Αρώνη Σταματίνα, Βήχου Δήμητρα, Ζαχαριά Κωνσταντίνα, Κατσανάκη Βασίλειο, Κατσιμίχα Σόλωνα, Κίσσα Βασιλική, Κορομηλά Νικόλαο, Κυριακοπούλου Αθανασία, Κωνσταντακόπουλο Ιωάννη, Λεβαντή Νικόλαο, Λευθεροχωρίτη Σοφία, Μανωλά Βαρβάρα, Μέξια Γεωργία, Νασίκα Δημήτριο, Οικονόμου Σοφία.

Πρόσθετες πληροφορίες